Zaczynając od tej listy, jest coś, co naprawdę nadchodzi. Eksperci zauważyli, że jednym z najszybciej rozwijających się trendów w świecie urządzeń kuchennych jest wzrost liczby piekarników parowych, co od tej pory będzie coraz częściej pokazywać swoje oblicze.
Prara to wszechstronny emiter ciepła, który pomaga zarówno gotować, jak i dezynfekować. Piece parowe są używane jako zdrowa metoda gotowania, która może dać ci świetne, czyste rezultaty. A jeśli szukasz czegoś, co oferuje zdrowe ciepło w gotowaniu, spróbuj konwekcyjnego piekarnika parowego.
Modele parowe, zwane również piecami konwekcyjno-parowymi, pierwotnie były urządzeniami przeznaczonymi do eksploatacji w restauracjach oraz hotelach z własną kuchnią. Obecnie jednak się to zmienia - w zastosowaniach domowych, sprzęt ten najczęściej porównywany jest do parowaru, aczkolwiek nie jest to do końca trafne.
Co to jest piekarnik parowy? Jak działa?
Urządzenie łączy w sobie zalety klasycznego piekarnika i sprzętu wykorzystywanego do gotowania na parze. To ważne, ponieważ użytkowanie jedynie przegrzanej pary wodnej nie pozwalałoby na realizację procesu pieczenia.
Konieczne jest również zastosowanie konwencjonalnej metody ogrzewania, dzięki czemu część ciepła pochodzi z rozgrzanego powietrza, a część z pary (stosunek ten można regulować, wybierając odpowiednie ustawienia z programatora). Piekarniki parowe są z zasady urządzeniami do zabudowy.