Koronawirus w kuchni? Jak dezynfekować żywność i kuchnię

Jak dezynfekować żywność i kuchnię z uwagi na koronawirus|||| Jak dezynfekować żywność i kuchnię z uwagi na koronawirus|||| ||||

W oparciu o materiały dostępne w internecie przygotowaliśmy ten materiał. Pragniemy nadmienić, że może się zdezaktualizować na skutek poznania przez naukę nowych faktów dotyczących wirusa. Sugerujemy przeprowadzanie własnego researchu w internecie w związku z tym tematem.

 

Rodzinne posiłki mają długą tradycję zwiększania poczucia bliskości i dobrego samopoczucia, rzeczy, które są ważniejsze niż kiedykolwiek podczas pandemii koronawirusa. Ale kluczem jest przygotowanie tych posiłków w czystej kuchni wolnej od koronawirusa.

Jak powiedział epidemiolog z University of Michigan, Aubree Gordon, HuffPost: „To naprawdę stresujące czasy dla wszystkich. Chyba że ktoś w domu jest chory, sugerowałbym, aby ludzie jedli razem posiłki rodzinne. ”

Oznacza to więcej gotowania i czyszczenia. Nawet jeśli nie zgromadzisz się przy stole, prawdopodobnie wszyscy będą wchodzić i wychodzić z kuchni przez cały dzień, jedząc i pijąc napoje.

Oto kilka porad ekspertów na temat utrzymywania czystości i bezpieczeństwa kuchni w tym czasie. Pamiętaj, że ta rada dotyczy tylko gospodarstw domowych, w których wszyscy są obecnie zdrowi i wolni od COVID-19, choroby wywoływanej przez wirusa.
Należy czyść kuchnię więcej niż raz dziennie.  „Ponieważ wszyscy pracują i uczą się teraz w domu, będziesz musiał czyścić kuchnię kilka razy dziennie. Dobra wiadomość to inteligentne, ukierunkowane działania higieniczne ”- powiedział Brian Sansoni, starszy wiceprezes ds. Komunikacji w American Cleaning Institute. Istnieją pewne dowody w symulowanych eksperymentach - takich jak ten opublikowany przez New England Journal of Medicine - że koronawirus może pozostać zdolny do życia przez wiele godzin lub dni na powierzchni i możliwe, że ktoś nieświadomie wprowadził go do domu.

 

Potrzebujesz nowoczesnej kuchni dopasowanej do Twoich potrzeb? Producent Mebli Kuchennych Warszawa zaprasza do kontaktu.

 

Wirus, oficjalnie nazwany SARS-CoV-2, uważa się za bardziej stabilny na plastiku i stali nierdzewnej niż na miedzi i tekturze. Może przetrwać na plastiku i stali nierdzewnej do 72 godzin.

Najważniejsza zasada: najpierw wyczyść. Według chemika Williama F. Carrolla Jr. z Indiana University: „Czyszczenie usuwa brud i organizmy, które przywierają do niego”. Oczyść wszystkie najczęściej używane powierzchnie: blat kuchenny, stół, jeśli masz jadalnię w kuchni, klamki drzwi lodówki, deski do krojenia, pokrętła kuchenki i drzwi szafki. Zrób listę kontrolną miejsc do czyszczenia i trzymaj ją pod ręką - na przykład na drzwiach lodówki z magnesem. Wystarczy proste mydło i woda.

Następnym krokiem jest dezynfekcja. Można użyć wybielacza, na powierzchniach, które tolerują wybielacz. Tylko upewnij się, że pomieszczenie ma odpowiednią wentylację. Pamiętaj, że wybielacz ma termin wazności, więc sprawdź datę ważności na butelce, aby upewnić się, że jest aktualna. Jeśli chodzi o najlepsze powierzchnie do wybielacza, blaty z inżynierii kwarcu mogą tolerować zalecane rozcieńczone roztwory wybielacza, ale laminat, fornir i starsze blaty z uszkodzonym uszczelniaczem mogą zostać uszkodzone. Większość liczników bloków rzeźniczych nie ma uszczelniacza i można na nich bezpiecznie stosować rozcieńczony wybielacz.

Według CDC, rozcieńczony wybielacz, nadtlenek wodoru lub 70% alkohol izopropylowy skutecznie zabijają koronawirusa. Możesz stworzyć własne rozwiązanie i użyć ręczników papierowych, a jeśli nie lubisz spryskiwać produktu, możesz kupić komercyjne ściereczki lub środki dezynfekujące. CDC sugeruje zmieszanie 4 łyżeczek wybielacza na litr wody. Pozostaw na minutę na powierzchni, aż wyschnie.

Dobre wieści? Koronawirus jest wrażliwy na środki dezynfekujące i mydło. Wirus otacza lipidową (tłuszczową) błonę zewnętrzną, którą łatwo rozbija mydło i woda oraz wiele środków dezynfekujących. Wydaje się, że przetrwa maksymalnie przez kilka dni na powierzchni.

Ocet jest świetny, ale nie jest środkiem dezynfekującym. Możesz go użyć do czyszczenia, ale nie do dezynfekcji. Ocet jest nieskuteczny wobec większości bakterii i wirusów, w tym koronawirusa. Wódka, która zawiera tylko 40% alkoholu, też nie działa.

Chusteczki i roztwory, które rozpylasz na powierzchni, są równie skuteczne. Jednak pojawiło się wiele problemów z kupowaniem produktów takich jak chusteczki, więc dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w rozwiązania i przygotowanie ich pod zlew.

Należy pamiętać o czasie, w którym środek dezynfekujący musi pozostać na powierzchni podczas suszenia na powietrzu. Należy przeczytać etykietę produktu na wszystkich środkach dezynfekujących i chusteczkach, ponieważ mają one instrukcje dotyczące pozostawiania powierzchni mokrej lub suszonej na powietrzu przez określony czas, która różni się w zależności od produktu.

Niektóre produkty mogą potrzebować 30 sekund do wyschnięcia, inne mogą potrzebować nawet kilku minut. Możesz znaleźć wytyczne dotyczące produktu tutaj - CDC -(język angielski), wraz z linkiem do produktów dezynfekujących (język angielski) zatwierdzonych przez Agencję Ochrony Środowiska EPA dla koronawirusa.

Rękawiczki jednorazowe są w porządku. Jeśli masz rękawiczki i chcesz je nosić, to w porządku. Jeśli nie nosisz rękawiczek, po zakończeniu dokładnie umyj ręce.

Rozważyć dezynfekcję nieporowatych pojemników. Ze względu na wspomniane powyżej badania zawsze istnieje szansa, że ​​ktoś z wirusem może obsłużyć nieporowaty (szklany i metalowy) pojemnik - w tym magazynujący w sklepie. Do czyszczenia puszek, butelek i słoików można użyć tego samego chusteczki lub roztworu dezynfekującego.

Przenieś część żywności do czystych pojemników. W przypadku produktów takich jak produkty pełnoziarniste, suszona fasola, makarony, płatki zbożowe i inne podobne produkty, możesz chcieć przenieść je do czystych pojemników. W ten sposób nie musisz się martwić małą szansą, że wirus czai się na pojemniku, do którego przyszło jedzenie.

Uruchom zmywarkę na ustawieniu środka dezynfekującego, jeśli go masz. Maszyny z ustawieniem dezynfekcji osiągają temperaturę wewnętrzną 155 stopni Fahrenheita, co jest trudne do przetrwania przez wirusa.

Możesz po prostu zostawić pojemniki i paczki w wyznaczonym rogu kuchni lub w szafce na trzy dni, jeśli nie masz czasu na ich dezynfekcję. Tektura nie jest doskonałym gospodarzem dla wirusa. Stężenie żywego wirusa maleje stosunkowo szybko na tekturze.

W przypadku produktów po prostu spłucz je jak zwykle. Nie musisz namaczać swoich produktów w odkażającym roztworze. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności nie są znane przypadki produkcji lub żywności przenoszącej wirusa. Według tego badania wirusy układu oddechowego nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym.

Dokładnie umyj ręce. Po zakończeniu czyszczenia dokładnie umyj ręce mydłem i wodą przez co najmniej 20 sekund.

Wytrzyj czyste ręce na czystym ręczniku. Pamiętaj, aby nie wycierać brudnych rąk czystym ręcznikiem i upewnij się, że wszyscy inni członkowie rodziny robią to samo. Jeśli masz dzieci lub małżonka, którzy zapomnieli o tej zasadzie, zachowaj własne zapasy czystych ręczników do użytku po sprzątaniu kuchni.

 

Potrzebujesz nowoczesnej kuchni dopasowanej do Twoich potrzeb? Producent Mebli Kuchennych Warszawa zaprasza do kontaktu.

Czytany 691 razy