Naczynia ze stali nierdzewnej: zalety i wady

Naczynia ze stali nierdzewnej: zalety i wady Naczynia ze stali nierdzewnej: zalety i wady

Naczynia ze stali nierdzewnej: zalety i wady

Naczynia ze stali nierdzewnej są pięknie błyszczące i sprawiają, że wszystko wokół wygląda świetnie. Ale to nie jest prawdziwy powód, aby go posiadać.

Nie tylko przemijający trend, naczynia ze stali nierdzewnej stały się głównym nurtem współczesnych naczyń kuchennych z bardzo ważnych powodów i mogą utrzymać ten stan przez lata. Jednak przed zakupem tego naczynia należy wziąć pod uwagę wiele różnych czynników.

 

Oto wszystkie zalety i wady, które powinieneś wiedzieć przed zakupem:

Zalety
Bardzo trwały. Stal nierdzewna jest prawie niezniszczalna. Zapomnij o irytujących problemach związanych z wiórami, takimi jak nieprzywierająca powłoka, plamy emaliowane lub rdza, jak naczynia żeliwne. Im wyższa jakość stali nierdzewnej (mamy na myśli konstrukcję wielowarstwową), tym większa twardość powierzchni. Dobre narzędzia ze stali nierdzewnej przetrwają długo, a nawet mogą zostać przekazane następnemu pokoleniu.
Dobra jakość gotowania. Wielowarstwowa stal nierdzewna ma doskonałe parametry gotowania - szybkie pochłanianie ciepła i równomierne nagrzewanie.
Warto podkreślić fakt, jak dobre są naczynia wielowarstwowe. 5-warstwowa patelnia zbliża się do miedzianej patelni, która wykonała bardzo wyjątkowe prace, zapewniając równomierne ogrzewanie.
Łatwe do czyszczenia. Dzięki gładkiej, nieporowatej i twardej powierzchni naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej są bardzo łatwe do czyszczenia. Umożliwia szorowanie (ale szorstkie gąbki mogą pozostawiać szorstkie ślady), moczyć i czyścić bezproblemowo lub można je wrzucić do zmywarki (ale może zmniejszyć polerowanie powierzchni), jeśli jesteś zbyt leniwy, aby myć ręcznie.
Niskie koszty utrzymania. Potrzebna jest prosta opieka. Nie musisz sezonować, aby zapobiec rdzewieniu ani rozpieszczać delikatnej sierści, aby przestała się łuszczyć. W rzeczywistości nie ma specjalnych technik pielęgnacji i czyszczenia, po prostu potrzebuje odpowiedniego rozwiązania, gdy czasami ma poważne oparzenia. Jeśli tak się stanie, zobacz, jak radzić sobie z problemami z mocno przypaloną żywnością i wszystko gotowe.
Brak reakcji na żywność. To jeden z bezpiecznych produktów do kwaśnej żywności. Pozwala przyrządzać kwaśne potrawy, takie jak sosy pomidorowe lub rybę z kolendrą i limonką, bez ryzyka wypłukiwania szkodliwych chemikaliów lub utrwalenia smaku, jak w przypadku innych gołych metali. Jednak ze względów bezpieczeństwa zobacz bezpieczeństwo stali nierdzewnej.
Dobra waga. Waga zapewnia komfort manewrowania. W porównaniu do 7 funtów (bez jedzenia) 12-calowej żeliwnej patelni, trójwarstwowa patelnia, ważąca około 3 funtów, jest znacznie lżejsza, a jednocześnie doskonale nadaje się do pieczenia steków bez obciążania nadgarstka.
Atrakcyjny, lśniący wygląd. Lśniące, lustrzane i wytrzymałe garnki i patelnie zawsze pasują do każdej dekoracji - od nowoczesnego loftu, przez tradycyjny styl, po miejski wiejski. Ponadto większość z nich podkreśla piękny, stylizowany na szefa kuchni projekt, który sprawia, że ​​czujesz się jak profesjonalista.
Rozsądna cena. Oferuje szeroki zakres cen, od budżetowych po luksusowe. Ponadto zakup naczyń ze stali nierdzewnej jest rozsądną inwestycją, ponieważ jest tańszy w porównaniu do innych produktów o tej samej wydajności.

Niedogodności

Słaba dystrybucja ciepła, chyba że ma podłączony przewodnik. Naczynia wielowarstwowe oferują doskonałe właściwości, ale typ nieprzewodzący jest bardzo słaby. Sama stal nierdzewna jest złym przewodnikiem - temperatura zmienia się powoli i nierównomiernie i wymaga materiałów przewodzących, aby zwiększyć wydajność.

Aby kupić, najlepszym wyborem jest konstrukcja wielowarstwowa lub platerowana od dołu nakładką. Drugi element to produkt, który umieszcza materiał przenoszący ciepło w dolnej lub dolnej płycie. Naczynia nieprzewodzące NIE są zalecane ze względu na słabą wydajność i trwałość. Dlatego większość ekspertów zaleca kupowanie wysokiej jakości naczyń kuchennych.

Przywieranie do naczynia. To najbardziej klasyczny problem dotyczący naczyń ze stali nierdzewnej. Świetnie nadaje się do smażenia, przyrumieniania, głębokiego smażenia lub gotowania, ale nie do gotowania delikatnych potraw. O ile nie użyjesz wystarczającej ilości oleju lub tłuszczu lub nie utworzysz tymczasowej powierzchni nieprzywierającej, są to co najmniej 3 rzeczy, których nigdy nie należy używać z tym naczyniem - jajka, tofu, ryba i chude mięso.
Odbarwienie. Narzędzia ze stali nierdzewnej mogą się odbarwić (lub zmienić na tęczowy) pod wpływem wysokiej temperatury i wżerać się w słonej wodzie. Mimo to można to wyleczyć. Zobacz nasz poradnik, jak radzić sobie z przebarwieniami.

 

Potrzebujesz nowoczesnej kuchni dopasowanej do Twoich potrzeb? 

 

DM-KUCHNIE - Producent Mebli Kuchennych Warszawa zaprasza do kontaktu.

 

Meble kuchenne Warszawa, kuchnie na zamówienie KLIKNIJ TUTAJ

Czytany 424 razy