Kuchnia po Koronawirusie to problem, o którym nie możemy przestać myśleć. Ta pandemia, która zmieniła cały nasz świat i normalność, jak ją znaliśmy, uwidoczniła serię standardów higienicznych, które - choć zawsze istniały - dziś stanowią idealną pożywkę do wzmocnienia.
Jednak poza zwykłym gotowaniem, sprzątaniem okolicy lub rygorystycznym myciem żywności, podstawowa praktyka jedzenia i wykonywania wszystkich tych czynności jako rodziny jest, zdaniem ekspertów, ważna w czasach izolacji.
Ale jak wyglądałoby nasze późniejsze życie? Jaka powinna być dynamika w szczególnie zatłoczonym pomieszczeniu i takiej potrzebie czystości po ustabilizowaniu się pandemii? Są to pytania, które zadają sobie zarówno architekci, epidemiologowie, jak i głowy gospodarstw domowych. Tutaj udostępniamy kilka odpowiedzi.
Co nastąpi po kwarantannie?
Wiele stron poświęconych architekturze już mówi o tym, co stanie się ważne w zakresie projektowania przestrzeni po zakończeniu kryzysu COVID19. Przestrzenie z dużymi oknami, dzięki czemu światło słoneczne i wiatr mogą swobodnie przepływać, budynki o mniejszej liczbie pięter i których windy i drzwi mogą być obsługiwane przez smartfony oraz domy z większymi pokojami i kuchniami, to tylko niektóre z funkcji, które zostaną wykorzystane w konstrukcjach po koronawirusie.
Koronawirus wpłynie na wszystkie dziedziny życia, a także na nasze własne domy, w odniesieniu do bezpieczeństwa i ochrony ludzi, z którymi mieszkamy, a także w stosunku do tych, którzy pracują w naszych domach lub odwiedzają nas. Odtąd kuchnia będzie najważniejszym obszarem domu. Przestrzeń zwana „sercem domu” wykazała - w dniach uwięzienia - że jest to miejsce, które zapewnia spokój, stabilność i sprawia, że czujemy się dobrze, ponieważ jest tam, gdzie spędzamy czas z rodziną, więc uważa że dzięki temu architekci postawią na lepsze projekty kuchni.
Dynamika higieny
Obecny lub przyszły projekt kuchni to nie wszystko. Ta pandemia sprawiła, że zastanowiliśmy się również nad ważnością przestrzegania standardów higieny w domu, a zwłaszcza właśnie w kuchni.
Oprócz powrotu do świętego nawyku mycia rąk przed jedzeniem i po powrocie do domu, podczas tej pandemii dowiedzieliśmy się, jak ważny jest czas i forma, jeśli chodzi o tę prostą czynność. W rzeczywistości wspaniali szefowie kuchni są jak chirurdzy, myją ręce przed „działaniem” w kuchni. Zatem mycie rąk metodycznie i przez co najmniej 20 sekund jest doskonałą praktyką, która pozostanie w kuchni po koronawirusie.
Ale jakie inne rzeczy zmienią się w naszej kuchni po tej pandemii?
Tutaj jest kilka z nich:
Czyszczenie przed i po gotowaniu. Jeśli przed kryzysem koronawirusa kuchnia zażąda ciągłego czyszczenia, pójście dalej będzie traktowane prawie jak sala operacyjna. Powszechnie wiadomo, że wśród obecnych zaleceń jest dezynfekcja powierzchni przed przygotowaniem posiłków i po ich wykonaniu. Sugeruje się nawet stosowanie produktów o właściwościach antybakteryjnych i specjalnych mydłach w tym pomieszczeniu w domu.
Wybór przyborów kuchennych. Chociaż wydaje się, że nic nie zastąpi drewnianej łyżki do gotowania, po pandemii bardzo prawdopodobne jest, że naczynie to zostanie zapomniane, ponieważ drewno jest porowatym materiałem, który z łatwością może przechowywać mikroorganizmy.
Zapotrzebowanie na zmywarkę wzrośnie. Dzięki funkcjom dezynfekcji i suszenia zmywarka staje się najbardziej docenianym urządzeniem w domu. Zalety, takie jak oszczędność wody i energii, zwiększą możliwość potencjalnego zanieczyszczenia naczyń, sztućców i naczyń.
Używanie więcej niż jednego ręcznika kuchennego. Ta praktyka nie tylko zapobiega skażeniu krzyżowemu, ale także zapobiega rozwojowi mikroorganizmów.
Korzystanie z podłączonych urządzeń. To się zmieni w domu i na zewnątrz. Lęk przed infekcją zmniejszy odporność niektórych na używanie i instalowanie inteligentnych systemów w kuchni.
Zdecydowanie w przyszłości kuchnia będzie przestrzenią zupełnie inną niż taką, jak obecnie ją postrzegamy po Coronavirusie.