Kuchnia z kolorem pomarańczowym to trudna sprawa, ale w nadchodzącym sezonie wróci do nas z dużą mocą w odcieniu ceglastym. Prezentujemy naszą realizację. Kilka słów o kolorze pomarańczowym, ceglastym w kuchni.
Kolor pomarańczowy we wnętrzach doskonale sprawdzi się wtedy, kiedy za oknem jest zimno szaro i ponuro. Kolor pomarańczowy pobudza do działania, dodaje energii, która jest tak bardzo potrzebna w okresie jesiennym, kiedy brakuje słońca i męczy nas chandra. Pomarańcz do naszej kuchni podniesie optyczne temperaturę wnętrza, ale również radośnie oraz optymistycznie nastroi domowników.
Kolor pomarańczowy był bardzo popularny w czasach secesji a następnie po wojnie w latach od 50 do 70. Następnie przegrywał batalia o rynek i miejsce w naszych kuchniach na korzyść stylów minimalistycznych i skandynawskich a w ostatnich latach styl w ciemnych. W trendach wnętrzarskich zachodzą zmiany w parze z renesansem stylów połowy ubiegłego stulecia. Jeśli mówimy o połowie XX wieku to nie możemy zapomnieć o kolorze pomarańczowym. Jeżeli uczyniły z niego barwy dominujące we wnętrzu może on powodować całkowicie inne wrażenie niż pomarańczowy we wzorniku kolorów. Kolor pomarańczowy jest bardzo wyrazisty i pełen energii ale w nadmiarze może stawać się dla nas przytłaczający i męczący, dlatego należy wybierać go z rozwagą. Kluczowe zatem stają się zestawienia z innymi barwami w sąsiedztwie tak aby go zrównoważyć i stonować moc pomarańczu.
My w naszej realizacji postawiliśmy na na czarne akcenty w postaci blatu, boków oraz uchwytów. Tym sposobem uzyskaliśmy całkiem ciekawy wygląd, który jednak na żywo wygląda dużo lepiej niż na zdjęciu.